Jugoslavien resan 1956

31.7 Padova - Mestre - Venezia

17

31.7 Padova - Mestre - Venezia

27424
Avfärden från Padova blev rätt sen, men på autostradan gick det undan trots bussar, lastbilar och motorcycklar, som inte var förbjudna. Vi var i Mestre i god tid före lunch och tog in på ett hotell med grön fasad och namnet Excelsior, alldeles vid infarten. Mestre är den del av Venedig som ligger på fastlandet och är en modern industristad, egendomligt nog byggd på bredden i stället för på höjden. Det fanns t.o.m. villa områden. Hotellet var trots sitt enkla utseende och humana pris rent och trevligt, och vi utnyttjade omeddelbart vårt rums bakgårdslugn för en rundligt tilltagen siesta. Vi måste samla krafter för att se Venedig, som K-A vägrar att hoppa över, hur mycket döa katter det än kunde simma omkring i det stinkande vattnet kring fallfärdiga ruckel. Så det blev finkläderna och vita schalen och remmar på sandalerna. Olympia fick bara följa med till Piazzale Roma vid slutet av den långa bron. Där kördes hon nio våningar upp, på taket av ett bilpalats vars make vi aldrig drömt om.
18

Mestre
Själva gick vi till Piazza San Marco . Kanalerna luktade inte, vi såg inga döa katter och husen höll ihop. Det är en vidunderlig stad. När solen sjönk tog vi vaporetton ut till Lido och promenerade "den breda vägen" tvärs över till badsidan. Det var inte precis den väg som till himla bär. Barer, hotell, butiker,
K-A på Piazzale Roma
19
Venedig Kanal i Venedig Piazza San Marco
20
musik och sysslolösa människor som var oerhört upptagna med att visa sig och göra intryck på varandra. När vi kom tillbaka hängav vi oss ohämmat åt skyltfönstren kring Piazza San Marco, och K-A blev lyxgalen till tonerna av Valse triste, som spelades av ett vitklätt kapell på piazzan. Vi köpe en gondol för 350 lire och tog båtbussen genom Canal Grande till Piazza Roma. Man kan i allmänhet inte gå längs kanalerna. husen går rakt ner i vattnet. De flesta husen längs vår väg var fasadbelysta. Det lönar sig inte att försöka beskriva dem. Vi tittade och förundrades över att det kunde finnas så många vackra hus samlade på ett ställe.