Jugoslavien resan 1956

6.8 Mostar - Jablanica - Sarajevo

63

6.8 Mostar - Jablanica - Sarajevo

Vid vår lätt flugblandade surmjölksfrukost på mjölkbaren fiskades vi upp av en karl som ville visa oss ett turkiskt hus. Det fanns det gott om, men de såg trots sin vita rappning ut som om de bara innehöll flugor. Men detta var ett särskilt, statligt skyddat hus av kulturhistoriskt intresse, och vi insåg vad vår ställning som plutokrat-turister innebar. Han fick hoppa in i framsätet och förde oss ner genom gränder som blev trängre och trängre tills vi måste stiga ur och gå sista biten. Vi kom till en liten trädgård och fördes uppför en snidad trätrappa till en utskjutande, taktäckt altan. Den var familjens sommarsängkammare och var möblerad med en jättelik säng och hade mattor på golvet.
64
Innanför var ett helt mattklätt rum med små spetsbågsfönster ut mot floden. Det hade mattklädda divaner längs tre sidor, i mitten ett lågt runt kopparbord med framdukad kaffeservis i mässing. Till bordet hörde ett kupigt lock som kunde läggas över kaffeservisen.
På väggarna satt tänkespråk
65
ur koranen och en arabesk.
Karlen förklarade arabesken som bilder, formade av skrivtecken.
Denna arabesk framställde mäniskans liv som en båt. Båten var olika stor alltefter människans ålder.
Enligt honom skulle det vara förbjudet att göra avbildningar. Detta kringgicks så att man lät skrivtecknen forma gubbar.
Förklaringen må gälla för vad den är värd, det var intressant. Han visade oss också en gammal protokollbok från de äldstes råd på 1600-talet. tyvärr vågade vi oss inte på att köpa några mattor eller broderade dukar. Vi var rädda om kassan.
66
Resten oförklarligt försvunnet tillsammans med originalanteckningarna och diverse handritade bilder
67


68
69
Sarajevo